Faalangst

therapie-dordrecht-lydia

Therapie bij faalangst

Het klopt dat wanneer we angstig voor iets zijn, het goed is om het juist aan te gaan, maar… vaak zijn we daar juist te bang voor. Het probleem wat ten diepste aan de hand is, is dat onze angst net wat sterker is dan ons verlangen tot verandering. Wat moet gebeuren is dus dat we beweging krijgen in het verhaal van angst en verlangen. Nou hoe, doen we dat?

Ik geloof dat het belangrijk is te ontdekken wat er nou allemaal onder deze angst zit. Vaak voelen we de angst wel maar niet alle andere gevoelens die eronder zitten, zoals angst voor afwijzing, of angst dat iets uit de hand gaat lopen en nooit meer goed komt. Deze overtuigingen en emoties mogen we de ruimte gaan geven. Je verhaal mag er gewoon zijn, met alle angsten erbij.

Juist het ruimte geven aan jouw verhaal, jouw angsten en jouw gevoelens schept veiligheid en moed. Aan het eind van het verhaal merken we dat je verlangen sterker is geworden dan je angst! 1 tip: heb geduld hierin! Angsten zijn best hardnekkig maar met een hoop liefde en geduld mag je erop vertrouwen dat deze steeds minder sterk worden.


Faalangst

Faalangst en perfectie

Faalangst kan ook vaak te maken hebben met het feit dat alles wat we doen gewoon perfect moet. Hoge cijfers halen, perfect huishouden hebben, niks verkeerd zeggen in een groep, enz… In wezen zeggen we tegen onszelf: hoe ik nu ben is gewoon niet goed genoeg, pas wanneer ik een tandje harder loop kom ik in de buurt.

Door zo te leven doen we onze hele persoonlijkheid en ons lichamelijk gestel geweld aan. We hebben een soort innerlijke slavendrijver ontwikkeld die ons dingen opdraagt waar we nooit ten volle aan kunnen blijven voldoen. Hoe verander je dit gebeuren?

Wat ik vaak zie gebeuren is dat het opgeven van dit streven zoveel nare gevoelens met zich meebrengt. Want wanneer we hiermee stoppen voelen we ons onwaardig, stom, niet goed genoeg. Gevoelens die we proberen te bedekken door maar hard te werken en aan een hoge standaard te voldoen.

Durf je te voelen wat er is? Ten diepste? Hoe onwaardig je jezelf voelt? De motor voor al je streven en je uiteindelijke faalangst?

Dit durven voelen is moeilijk en lukt je vaak niet alleen. Het is een heel proces los te komen van faalangst en perfectie. Denk hierin ook niet ‘dit kan ik wel alleen’. Zoek een veilig persoon bij wie jouw verhaal er te volle mag zijn en jou al waardevol vind om wie je bent en ga samen op zoek naar wie je echt wil zijn.

Ik kan je in dit proces ondersteunen.


Lydia

Neem contact op